Veel mensen die beginnen met lenzen dragen, hebben het lastig met het correct inbrengen en uithalen van zijn of haar lenzen. Daarnaast vinden sommigen lenzen niet aangenaam zitten en hebben ze last van branderigheid, jeuk en tranen. In feite moeten lenzen comfortabel zitten als je er op de juiste manier mee omgaat. Daarom geven we enkele tips over het juist inbrengen tot het hygiënisch opbergen van lenzen.
Lenzen inbrengen
Terwijl het coronavirus aanwezig blijft, rijst de vraag of het veilig is om contactlenzen te dragen. Het wereldwijde advies van experts is dat het dragen van contactlenzen nog steeds veilig is. Het is en blijft natuurlijk essentieel om lenzen hygiënisch te gebruiken. Daarbij is de eerste stap noodzakelijk. Was je handen zodat je geen onaangename infecties veroorzaakt. Om je handen helemaal correct te wassen, moet je een aantal stappen doorlopen:
1. Bevochtig de handen met water en neem een voldoende hoeveelheid vloeibare zeep.
2. Wrijf de handpalmen tegen elkaar.
3. Wrijf de rechter handpalm over de linker handrug en omgekeerd.
4. Wrijf de handpalmen tegen elkaar met de vingers van beide handen tussen elkaar.
5. Breng de achterkant van de vingers in de andere handpalm en wrijf de vingers heen en weer.
6. Wrijf de duim van elke hand in met de palm van de andere hand.
7. Wrijf de vingertoppen van elke hand draaiend in de palm van de andere hand.
8. Spoel de handen goed af zodat alle zeepresten verwijderd worden.
9. Droog de handen af met een wegwerp- of vers handdoekje.
10. Sluit de kraan met het handdoekje zodat de handen niet opnieuw vuil geraken.
Wanneer je handen gewassen zijn, neem je jouw lens. Daarna trek je zachtjes je oogleden vanaf de wimpers uit elkaar en plaats je de lens met je wijsvinger voorzichtig op je oog. Nog een extra tip: leer jezelf aan om altijd met hetzelfde oog te beginnen. Zo kunnen de lenzen nooit per ongeluk verwisseld worden.
Als je lenzen goed zitten, mag je deze niet voelen. Zitten ze toch onaangenaam? Haal je lens dan uit met propere handen en controleer het volgende:
– Zit de lens niet binnenstebuiten? Hou de lens tegen de zon, op het topje van je vinger en kijk naar zijn vorm. Als de randen naar buiten geplooid zijn, zit de lens binnenstebuiten. Als de lens een rond kommetje vormen, zit hij goed.
– Zit er een wimper of een stofje op of onder de lens? Spoel hem af met vloeistof zoals bij het uithalen.
– Is de lens beschadigd? Wanneer er een scheurtje in de lens zit, vervang je hem meteen door een nieuwe.
Lenzen uithalen
Een uurtje voor je gaat slapen, haal je best je lenzen uit. Je ogen hebben namelijk zuurstof nodig die ze niet krijgen bij het dragen van een contactlens. Vooraleer je de lenzen uithaalt, is het belangrijk om – net als bij het inbrengen – je handen te wassen. Nadien open je de beide oogleden, houd je deze vast en neem je de lens uit.
Daglenzen kan je ‘s avonds wegsmijten. Lenzen die je meerdere keren gebruikt hebben wel onderhoud nodig. Reinig de lenzen één voor één 15 seconden in de ene hand en spoel ze in de andere hand. Als je een zelfspoelend potje hebt, kan je deze stap overslaan. Bewaar ze voor de nacht in een potje met lenzenvloeistof.
Bewaar je jouw lenzen meet dan 7 dagen in lenzenvloeistof? Desinfecteer ze dan opnieuw door de vloeistof in de lenshouder te vervangen door nieuwe. Verder is het ook cruciaal om je contactlenzendoosje maandelijks te vernieuwen. Zo niet, kan het na lang gebruik een broeihaard aan bacteriën worden.
Bij Lensie oefenen we samen het gebruik van lenzen en geven we praktische tips mee. Je krijgt ook een testpakket om jouw persoonlijke lenzen en product een maand uit te proberen. Maak jouw afspraak via onze online agenda.