0
0 items

Geen producten in de winkelwagen.

FAQ

Eerste hulp bij lenzen

Zet je jouw eerste stappen in de wonderlijke lenzenwereld? Of ben je een doorwinterd lenzendrager? Hier antwoorden we op vaak voorkomende vragen rond lenzen. Je zal in elk geval bijleren.

Mag ik?

Wanneer je met lenzen in het water komt, is er altijd een verhoogde kans op ooginfecties en ontstekingen door bacteriën en chemicaliën. Vergelijk zachte contactlenzen met een spons die deze mogelijke gevaarlijke stoffen opneemt. Chloorwater zorgt ervoor dat lenzen tijdelijk strak gaan zitten, wat het uitnemen moeilijk maakt en kan leiden tot rode ogen. Bij harde lensdragers is de kans zelfs groot dat je de lenzen verliest in het water.

Met lenzen in zwemmen raden we af. Het gebruik van daglenzen kan een oplossing zijn, hier blijven de bacteriën minder lang in contact met het oog. Overwoog je al een zwembril op sterkte?

 

Doe je lenzen ’s nachts altijd uit en best een uur voor je gaat slapen. Het hoornvlies van je oog heeft namelijk de zuurstof nodig die in de lucht aanwezig is. Een contactlens vormt hier een barrière, wat kan leiden tot problemen met de ogen.

Mogelijk. Een laserbehandeling van de ogen is niet een blijvende oplossing. Het kan zijn dat je in een bepaald stadium toch weer iets nodig hebt om je zicht te corrigeren. Ogen gaan vaak achteruit naarmate je ouder wordt (presbyopie). Maak een afspraak met de contactlensspecialist om te kijken of contactlenzen mogelijk zijn voor jou.

Jazeker, contactlenzen zijn ideaal voor tijdens het sporten en passen perfect bij een actieve levensstijl. Ze bieden je een scherpe blik, zonder de nadelen van een bril, zoals beslagen glazen, van het hoofd vallen of stukgaan. Ook kan je gewoon een zonnebril of skibril dragen of een helm opzetten. Daarnaast geven contactlenzen je een scherp perifeer zicht.

Ja, dat mag. Je steekt wel best eerst je contactlenzen in alvorens je make-up aanbrengt. Zo heb je minder kans dat je de lens vervuilt. Ook best eerst de contactlenzen uithalen voordat je jouw make-up verwijdert.

Het is beter om niet te douchen terwijl je jouw contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater, kan vol zitten met bacteriën.

Je lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten. Douchewater kan de zachte contactlens van vorm doen veranderen. Hierdoor is het mogelijk dat de pasvorm van de lens verandert.

Bij zachte contactlenzen zeker: je kan gewoon afwisselen tussen lenzen en bril. Bij harde contactlenzen gaat het ook, maar iets moeilijker.

Concreet!

Nee, in België zijn contactlenzen in principe vrij verkrijgbaar. Toch is het verstandig om naar een gediplomeerde contactlensspecialist te gaan voor je contactlenzen. De contactlensspecialist meet jouw ogen en bepaalt welke sterkte je precies nodig hebt. Ook voert hij een lensmeting uit om te bepalen welke maat en welk type lens het meest geschikt is voor jouw ogen.

De sterkte van je ogen kan veranderen. Deze veranderingen kunnen vaak alleen worden vastgesteld met de speciale apparatuur van de contactlensspecialist.

Er bestaan verschillende materialen. Het silicone hydrogel materiaal laat meer zuurstof door dan het normale hydrogel materiaal. We hebben allemaal andere ogen waardoor de ene beter is met een silicone hydrogel contactlens en de andere met een hydrogel contactlens.

Nee, het is fysiek onmogelijk om een contactlens kwijt te raken ‘achter’ je oog. Een beschermend membraan bedekt je oog en verbindt de oogleden. Hierdoor kan er niets achter je oog komen, ook geen contactlens.

Allergenen in de lucht zoals pollen, stof en huidschilfers van huisdieren kunnen irritatie aan het oog veroorzaken, waardoor jouw lenzen niet meer comfortabel aanvoelen. Heb je last van oogirritaties als gevolg van een allergie, probeer dan eens daglenzen. Dan heb je iedere dag een vers paar lenzen in.

Kleine oogproblemen door contactlenzen kunnen soms voorkomen, maar ernstige infecties zijn heel zeldzaam. Ontstekingen zijn dikwijls het gevolg van niet goed schoonmaken. Als je de voorschriften van jouw contactlensspecialist over het dragen en onderhouden van de lenzen gewoon volgt, is de kans klein dat je te maken krijgt met een ooginfectie.

Het kan zijn dat je lenzen nog steeds goed zitten. Toch is het belangrijk om jouw lenzen te vervangen na de periode die door jouw contactlensspecialist is aangeraden. Zo blijft het dragen van de lenzen comfortabel en blijven je ogen gezond.

Wanneer je de lenzen langer draagt dan de aangewezen periode, is het mogelijk dat er residu uit je ogen, van je handen of van de omgeving zich ophoopt in de lens. Hierdoor kan je zicht wazig worden of je ogen geïrriteerd raken, waardoor ze gaan jeuken of rood worden.

Sommige contactlenzen bevatten een UV-filter, die een groot gedeelte van de schadelijke UV-stralen tegenhoudt. Gezondheidsinstanties gaan ervan uit dat contactlenzen geen vervangmiddel zijn voor een zonnebril, omdat contactlenzen maar een deel van het oog bedekken en een ander deel onbeschermd laten. Het is dus sowieso aangeraden een goede zonnebril te dragen boven de contactlenzen.

Best wel. Het hoornvlies van je oog heeft de zuurstof nodig die in de lucht aanwezig is. Contactlenzen vormen een scherm tussen het hoornvlies en de lucht. Als het hoornvlies zuurstof te kort komt, zullen de bloedvaten van het bindvlies zich ontwikkelen en het hoornvlies inpalmen, waardoor het alsmaar gevoeliger wordt en er problemen met de ogen kunnen ontstaan. Dus best ‘s avonds voor het slapengaan nog eventjes je bril aandoen.

Ja, er bestaan multifocale contactlenzen. Personen met presbyopie of ouderdomsverziendheid slagen er niet in om nabijgelegen voorwerpen scherp in beeld te brengen. Meestal wordt dan een leesbrilletje aangeraden. Multifocale contactlenzen kunnen ook helpen.

Je kansen op het probleemloos dragen van lenzen zijn weliswaar kleiner dan bij iemand die hier geen last van heeft, maar het betekent niet dat je geen lenzen kunt dragen. Het is wel mogelijk dat je lenzen minder lang kunt inhouden of dat je ze enkel occasioneel kunt dragen (bijvoorbeeld enkel tijdens het weekend, bij het sporten, …). Je kan jouw draagcomfort verhogen door het gebruik van bevochtigingsdruppels. Raadpleeg in ieder geval je contactlensspecialist: hij kan jou vertellen welke lenzen in dergelijke omstandigheden het best voor je geschikt zijn.

Leer bij.

Contactlenzen rusten op het hoornvlies, het transparante oppervlak van het oog. Zij worden op hun plaats gehouden door adhesie aan de traanfilm, die het voorste deel van het oog bedekt, en in mindere mate door de druk die de oogleden uitoefenen.

Bij het knipperen glijden de oogleden over het oppervlak van de contactlens, waardoor ze lichtjes gaat bewegen. Deze beweging zorgt ervoor dat de tranen het hoornvlies of cornea kunnen bevochtigen. De tranen helpen ook om de vuildeeltjes te verwijderen die zich tussen cornea en contactlens kunnen opstapelen.

Contactlenzen zijn optische hulpmiddelen die vooral aangewend worden voor het corrigeren van verziendheid, bijziendheid, astigmatisme en presbyopie.

Best laat je jouw contactlenzen 1 keer per jaar controleren, ook als het goed gaat. Als je komt voor een controle, kijken we naar de pasvorm van de lens op het oog en de toestand van de contactlenzen. Er kunnen problemen optreden die je niet voelt maar wij wel kunnen zien. De sterkte wordt gecontroleerd in functie van de lenzen. Ook wordt het comfort besproken en kunnen we kijken of er misschien geen betere lens voor jou op de markt is gekomen.

Er is geen minimumleeftijd voor lenzen. Van zodra kinderen verantwoordelijk genoeg zijn om ze te dragen en schoon te maken, zijn ze er klaar voor.

Wij helpen je graag met deze beslissing.

Was altijd je handen voor het inbrengen van je lenzen, zo voorkom je onaangename infecties. Trek zachtjes je oogleden vanaf de wimpers goed uit elkaar en plaats de lens met je wijsvinger voorzichtig op je oog. Nog een tip: leer jezelf aan om altijd met hetzelfde oog te beginnen. Zo kunnen de lenzen nooit per ongeluk verwisseld worden.

Daglenzen hebben geen onderhoud nodig. Die mag je ‘s avonds in de vuilbak deponeren. Natuurlijk was je wel altijd de handen voor het inbrengen. Zachte maand- en tweeweekslenzen hebben wel onderhoud nodig. Dat is belangrijk want het overgrote deel van de problemen wordt veroorzaakt door het niet nauwkeurig opvolgen van de gebruiksaanwijzingen.

Gebruiksaanwijzing voor all-in-one lensproduct (bv. Revitalens,…):

 • Was altijd eerst je handen goed met zeep (bij voorkeur een vloeibare, niet geparfumeerde, antibacteriële zeep). Spoel daarna je handen goed af en droog met pluisvrije handdoek.
 • Vul beide compartimenten van het lenspotje met de desinfecterende all-in-one vloeistof.
 • Leer jezelf aan om altijd met hetzelfde oog te beginnen bij het uithalen van de lenzen. Zo kunnen de lenzen nooit per ongeluk verwisseld worden.
 • Leg de lens in een schone en droge handpalm.
 • Voeg een paar druppels van de desinfecterende vloeistof toe.
 • Wrijf de lens voorzichtig gedurende 10 seconden over je handpalm om de oppervlakte schoon te maken.
 • Spoel de lens goed af met een paar druppels van de desinfecterende vloeistof.
 • Stop de lens in een schoon lenzenpotje.
 • Herhaal deze routine met de andere lens.
 • Sluit het potje goed af en laat de lenzen de hele nacht in de vloeistof weken.

Gebruiksaanwijzing voor lensproduct met een rechtopstaand lenzenpotje (bv. Perodisc, EverClean en OxySept one step):

Dit product bevat waterstofperoxide en mag je dus nooit rechtstreeks met je oog in contact laten komen. Ook mag je dit product nooit met een andere lenshouder gebruiken. De bijgeleverde lenshouder van PeroDisc bevat een neutralisatiedisc en zorgt ervoor dat het product na 6 uur in de lenshouder geneutraliseerd is. Bij EverClean en OxySept zorgt het toegevoegde pilletje voor de neutralisatie, 6 uur voor OxySept en 2 uur voor EverClean.

 • Was je handen goed, spoel af en droog.
 • Open het mandje van de lenshouder met de letter ‘R’ en plaats je rechterlens in het midden van het mandje. Verzeker je ervan dat de lens binnen de randen van het mandje zit om beschadigingen aan de lens te voorkomen. Sluit het mandje.
 • Herhaal de procedure voor je linkerlens en plaats die in het mandje aangeduid met de letter ‘L’.
 • Vul de lenshouder tot het aangeduide lijntje.
 • Bij EverClean en OxySept voeg je een pilletje toe aan het lenspotje.
 • Plaats de mandjes in de lenshouder en sluit die zorgvuldig af.
 • Draai de lensdop niet vaster dan noodzakelijk. Laat je lenzen minimaal 2 uur bij Everclean en minimaal 6 uur bij PeroDisc/Oxysept of gedurende de nacht in de vloeistof. Zorg ervoor dat de lenshouder rechtop staat en dat de lenzen volledig zijn ondergedompeld in de vloeistof.
 • Na een periode van minimaal 2 of 6 uur mogen de lenzen worden verwijderd uit de lenshouder en gedragen worden.
 • Verwijder de gebruikte vloeistof altijd uit de lenshouder en laat de lenshouder open drogen aan de lucht (nooit met kraantjeswater uitspoelen).

Als lenzen langer dan 7 dagen bewaard worden in lenzenvloeistof, dien je de lenzen opnieuw te desinfecteren door de vloeistof in de lenshouder te vervangen door een nieuwe hoeveelheid vloeistof.

Vervang ook elke maand je contactlenzenpotje. Dit is heel belangrijk, want een lenshouder kan na lang gebruik een broeihaard aan bacteriën zijn.

Als de contactlenzen goed zitten, zou je deze niet mogen voelen. Voel je ze toch zitten? Controleer dit:

 • Zit de lens niet binnenstebuiten? Als de lens binnenstebuiten zit, zal hij niet goed passen en voelt hij een beetje vreemd aan op het oog. Ter controle kan je de lens op het topje van je vinger leggen en hem tegen het licht houden. Als de randen naar buiten afbuigen zoals een soepbord, zit de lens binnenstebuiten. Als de lens een mooi rond omgedraaid kommetje vormt, dan zit hij goed en kan je hem indoen.
 • Zit er een wimper, een beetje vuil of een pluisje op de lens? Was je handen, haal de lens uit je oog en spoel hem af met neutrale vloeistof (bijvoorbeeld Saline).

Is de lens beschadigd? Een scheurtje of breuk in de lens zal gaan irriteren aan je ogen. Was je handen en droog ze met een pluisvrije handdoek en vervang de lens door een nieuwe.

Maandlenzen kan je voor een periode van 30 dagen dragen. ‘s Avonds haal je de lenzen uit en bewaar je ze in lenzenvloeistof. ‘s Morgens kan je ze terug insteken.

Daglenzen zijn wegwerplenzen. Je gebruikt ze gedurende de dag en ‘s avonds voor het slapengaan, werp je ze gewoon weg. Je hebt dus geen lenzenvloeistof nodig. Daglenzen zijn dunner dan maandlenzen en zo gezonder voor het oog. Doordat je ze elke dag weggooit, hebben bacteriën geen kans om zich vast te zetten op de contactlens. Daglenzen zijn in verhouding wel duurder dan maandlenzen.

Hoewel supermarktlenzen vaak goedkoper zijn, moet je enorm opletten. Specialist Stéphan De Jong van het UZ Leuven raadt het gebruik van supermarktlenzen dan ook af: “Ze passen niet iedereen en dat kan nare gevolgen hebben.”

Harde lenzen
Harde lenzen worden op maat gemaakt. Het duurt vaak wat langer voor ze comfortabel aanvoelen. Ze gaan wel een stuk langer mee en zijn dus heel duurzaam. Harde lenzen corrigeren verschillende oogafwijkingen en is er minder kans op ontstekingen. Een harde lens absorbeert gemiddeld minder schadelijke stoffen dan zachte lenzen. Het duurzame karakter van deze lenzen komt wel vaak met een prijskaartje.

Hier leer je harde contactlenzen uitdoen.

Zachte lenzen
Zachte lenzen zitten meteen zeer comfortabel, je hebt nauwelijks gewenningstijd nodig. Het afwisselen met een bril gaat ook een stuk makkelijker dan bij harde lenzen. De lenzen drogen wel sneller uit en absorberen meer viezigheid. Bovendien vergen zachte lenzen dikwijls meer onderhoud. Ze zijn als daglenzen beschikbaar en dit voor een voordeligere prijs dan harde lenzen.

Nachtlenzen brengen de voorkant van het hoornvlies in de juiste vorm (ook wel orthokeratologie genoemd). Deze is bij bijziendheid of myopie te bol.
De lenzen worden net voor het slapen ingedaan, en moeten voor minimaal 4 uur gedragen worden, tijdens het slapen. Daarna is het zicht voor een volle dag scherp. Sommige klanten hoeven de lenzen slechts om de andere nacht te dragen.

Myopen tot een maximum correctie van rond -5,00 komen in aanmerking. Het grote voordeel is dat er overdag geen lenzen worden gedragen. Ideaal voor drogere ogen, zwemmers,… Meer info op onderstaande video.

Ook bij kinderen die vlug bijziend worden kan de nachtlens de verslechtering afremmen zodat het kind op latere leeftijd geen hoge bijziendheid ontwikkeld.
De nachtlenzen zijn exclusief verkrijgbaar in onze winkel in Olsene. Neem alvast een kijkje op www.optiekjo.be.

0

Geen producten in de winkelwagen.